8 Aralık 2013 Pazar

NRW059 weihnachten şarkıları





aralık ayında buradaki bütün konser salonlarında iki konserden biri mutlaka ya christmas ile ilgili ya da yılbaşı ile; christmas şarkıları, polis ya da itfaiye koroları, viyana valsleri, bach’ın dini yapıtları; opera kurumlarında çocuklar için ya “hansel ile gretel” ya “sihirli flüt”, büyükler için ya bir viyana operetesi ya da west-end müzikali; tiyatrolarda da her gün çocuk oyunu oynamakta; rus bale toplulukları ise ya “fındıkkıran” ya da “uyuyan güzel” ile turnedeler…

bu christmas-yılbaşı temalı konser bolluğu içinde iki konser seçtim kendime. ilki geçenlerde düsseldorf tonhalle’de thomas hengelbrock yönetiminde balthasar-neumann korosu’nun “avrupa yılbaşı şarkıları – a capella” konseriydi.
ikincisi ise, istanbul’a dönmeden önceki son akşamımda, 30 aralık’ta kölner philarmoni’de marc minkowski  yönetiminde les musiciens du grenoble’ın baba-oğul johann strauss’un müziğini yorumlayacakları konser olacak.

thomas hengelbrock ile balthasar-neumann-korosu’nu ilk defa pina bausch’un paris opera balesi’nde sahnelenen “orpheus und eurydike” yapıtının icrasında dinlemiştim. meğer oldukça tanınan ve dünyanın en iyi korolarından biri kabul edilen bir toplulukmuş.
hengelbrock koroyu 1991 yılında kurmuş ve o zamandan beri ilginç temalı, daha önce çok fazla seslendirilmemiş yapıtlara ayırdıkları konserlerle ses getirmişler.

“avrupa yılbaşı şarkıları – a capella” konserinde topluluk 15.yüzyıldan günümüze (hatta 1957 doğumlu simon willis’in “hoping it might be so” adlı yapıtının ilk seslendirilişiydi), ispanya’dan iskandinavya’ya, almanya’dan izlanda’ya, portekiz’den rusya’ya, heinrich schütz’den anton bruckner’e bizleri tarihte ve zamanda bir yolculuğa çıkardı.
alman christmas şarkıları ünlüdür de, hengelbrock bile bu konser için 1.5 yıl önce ilk defa araştırmaya yapmaya başladığında avrupa genelinde bu kadar yaygın ve çeşitli christmas şarkısı olduğunu bilmediğini söyledi.

konserde şarkılar bölgelere ayrılmıştı. iki ispanyol şarkısı ile iki portekiz şarkısı konserin en temperament dolu kısmıydı; ispanyol christmas şarkılarında hareket ve neşe, portekizinkiler de fadomsu bir derinlik vardı.
iskandinav şarkıları ise tam da oraların kültürü gibi içkin, dingin ve sadeydi.
izlanda christmas şarkısının sözleri çok ilginçti (konser broşürü bütün şarkıların oriijnal ve almancaya çevrilmiş sözlerini içeriyordu): meğer izlanda’da bir tek noel baba değil, yılbaşı cadısı gryla’nın çocukları olan 13 noel baba varmış ve bunlar christmas’da dünyaya inip ebeynlerin ekmeklerini, çocukların hediyelerini ellerinden alılarmış; izlanda’da çocuklar christmas bitsin diye dört gözle beklerlermiş. şarkı da oldukça korkutucu efektler barındırıyordu.
rusya’dan seçilmiş christmas şarkısında ise yoğun bir melankoli hissediliyordu.
sanki her ülkenin christmas şarkıları o ülkenin halet-i ruhiyesinin yansımasıydı.

arasız 90 dakika süren konser, hengelbrock ile koronun dinlemeyen alkışlara iki alman christmas şarkısıyla cevap vermesiyle sonlandı..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder